Živjo!

V mojem blogu se boste spoznali z ribolovom. Pisal bom o morskem ribolovu, ribolovu na reki in jezeru. Brali boste lahko o mojih ribiških dogodivščinah, opremi, ki jo potrebujemo za določeno vrsto ribolova in kakšno vabo uporabiti. Upam, da se boste z branjem mojega bloga naučili kaj novega, poslušali moje nasvete in s tem izboljšali svoje ribiške tehnike.

V svojem prvem prispevku, bom pisal o ribolovu na jezeru, natančneje na Bohinjskem jezeru. Bohinjsko jezero je največje stalno in narevno jezero v Sloveniji, ki leži v Julijskih Alpah na severozahodu države. Poleg hudournikov je glavni pritok jezera reka Savica, ki je pri Ukancu izliva v jezero. Prav tu je najboljše mesto za ribolov, saj se pri izlivu zadržuje največ rib. Ribe, ki jih v Bohinjskem jezeru lahko ujamemo so: potočna postrv, zlatovščica, klen, ostriž, girica ter jezerska postrv. Za ribolov moramo kupiti dovolilnico na kateri bomo našli minimalne dovoljene mere rib, da, jih lahko vzamemo.

Ribolov s kopnega:

Pri ribolovu s kopnega se bomo osredotočali na lov na ostriže, klene in girice, ker se postrvi zadržujejo v globoki vodi. Girice so zelo majhne ribe zato jih bomo lovili na mrežo. Pri tem si bomo pomagali z kruhom, da jih privabimo. Če imamo srečo in girice ujamemo bomo le te uporabili za vabo, drugače pa bomo uporabili sardelo. Za lov na klena lahko uporabimo tudi kruh. Najboljši sezona za ribolov bo na začetku polletja, saj se voda takrat otopli in so ribe bolj aktivne. Največje število klenov, ki jih lahko ujamemo je 3, največje število ostrižev pa ni omejeno, saj so jih v jezeru označili za zajedavca in jih poskušamo izloviti.

Ribolov s čolna:

Za ribolov na zlatovščice bomo potrebovali čolniček, saj se te nahajajo v globinah jezera. Jaz uporabljam majhnega gumenjaka z električnim motorjem. Druge vrste motorja niso dovoljene zaradi omejevanje onesnaževanja v Triglavskem narodnem parku. S čolnom se bomo zapeljali do globine 15-30m spustili vabo in se počasi premikali (šlepali v ribiškem žargonu). Za vabo bomo prav tako uporabili girico ali sardelo. Pred vabo navežem se odsevnike, ki se v svetlobi svetijo in s tem ribi plenilki simuliram jato giric kar v njej sproži nagon in se požene za njimi. Zaradi tega zlatovščic nikoli ne lovimo v temi, saj naš sistem ne bo deloval. Največ sreče bomo imeli ob sočnem vzhodu ali zahodu saj so ribe takrat najbolj aktivne. Prav tako kot pri kopenskem ribolovu bo sezona najboljša spomladi in poleti. Pri lovu na jezersko postrv je princip podoben, kot pri zlatovščici, le da bomo namesto girice za vabo uporabili majhnega klena, saj je jezerska postrv precej večja. Potrebovali bomo tudi večji trnek, trdnejšo palico in debelejši laks. Priporočam tudi uporabo mreže, ko ribo privlečete do čolna, saj se laks pod težo jezerske postrvi lahko strga in ostanete brez ulova.

To je bilo iz moje strani vse o ribolovu na Bohinjskem jezeru. Upam, da ste v branju uživali in mogoče tudi nadgradili svoje znanje o ribolovu. Se vidimo v mojem naslednjem prispevku.

Anže Žnidarič