Orada je kraljica Jadranskega morja in morskega ribolova in ima med ribiči na morju velik sloves. Velja za ulov, ki ga vsi ribiči zelo cenijo. Ne le, da ima zelo okusno meso, je tudi zelo borbena in inteligentna riba. Danes vam bom opisal ribolov orade na več različnih načinov, vam podal nekaj nasvetov iz mojih izkušenj in vam na kratko opisal, kakšen sistem izbrati za ribolov na orade.

Orada vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Orada

Kako poiščemo najboljše mesto za ribolov orade?

Najlažja rešitev nam je, da vzamemo masko in plavutke in se podamo v vodo. V vodi iščemo teren, kjer je mešanica mivke, skal in morske trave. Orade se rade prehranjujejo z školjkami, ki jih bomo tam našli na pretek. Če najdemo območje, kjer je veliko školjk in volekov bo zjutraj skoraj gotovo tam kakšna orada. Ko se potapljamo, naberemo tudi nekaj volekov, da jih bomo uporabili za vabo. Če volekov ne najdemo, jih lahko ujamemo v plastenko. Plastenko preluknjamo, jo napolnimo z hrano in nanjo privežemo vrvico. Pustimo jo čez noč in zjutraj nas bo skoraj gotovo v njen čakalo nekaj volekov. Na podoben način lahko tudi privabimo orade. Plastenko napolnimo z smrdečimi sardelami in jo odnesemo na željeno lokacijo. Vonj bo privabil ribe, mi pa bomo točno vedeli, kam metati našo vabo, saj bomo plastenko označili z plovcem in videli kako plava na vodi. Čas ribolova je najboljši ponoči med 3. in 8. uro zjutraj, kar pa ne pomeni, da lepe orade ne moramo ujeti čez dan. Sam po navadi začnem z ribolovom, ko se končuje oseka in bo vsak čas nastopila plima.

Kakšen sistem za ribolov na orade izbrati?

Sam lovim na sistem kjer je laks debeline 0.25mm in svinec do 100g. Teža svinca je odvisna od tega kako daleč hočem vreči svojo vabo. Priporočil bi, da uporabite drsni svinec ( svinca ne zavežemo pač pa gre laks skozi svinec), saj lahko drugače orada začuti preveliko breme in spusti vabo.

Pri natikanju voleka na trnek moramo biti prav tako pozorni. Najprej ga zataknemo čez debelo meso, črevo pa zataknemo za oster del trnka. To je zelo pomembno saj orada najprej poje mehak del, šele na to trdega.

Ko vabo vržemo, je pomembno, da pustimo kakšen meter ali dva najlona prostega, saj ko orada prime vabo jo odnese meter stran in jo tam v miru poje. Ko vidimo, da se je laks začel odvijati počakamo še slabih 30 sekund, da orada vabo v miru prežveči, nato pa močno zategnemo, da se orada res dobro zatakne. Začela bo stresati palico in vleči sem ter tja, ker se bo hotela otresti trnka. Navijati moramo hitro in ribo voditi stran od skal, kjer bi se laks lahko strgal.

vir: http://forum.ribolovnamoru.com/viewtopic.php?f=27&t=14068&start=120

Za zaključek, bi vam zaželel veliko sreče in vas opozoril, da orada manjša od 20cm še ni spolno dozorela in se razmnožila zato jih spuščajte nazaj in tako omogočite boljši ribolov na prihodnje generacije.

Anže Žnidarič

Viri: https://www.trofeja.si/novica/kako-do-kraljice

https://www.slo-fishing.si/morski-ribolov-na-morju/135-ribolov-orade-skrivnosti