Slovenska obala ne sodi med največje in najdaljše, saj skupno meri le približno 40 kilometrov. Kljub svoji kratki dolžini lahko na njej ujamemo veliko različnih rib, kot so brancin, orada, skuša, frater, zubatec, špar, salpa in tudi lignja in sipo.

vir: https://www.sloveniaholidays.com/slovenska-obala/

Tehnike ribolova:

Ko se odpravimo na ribolov, se moramo odločiti s katero tehniko ribolova bomo poskušali ribe uloviti. Lahko se odločimo za talni ribolov, spinnanje ali pa ribolov s čolna. Največkrat se bomo odločili, za talni ribolov ali ribolov s čolna ker sta se ta dva dokazala za najbolj uspešna. Pri talnem ribolovu se ribiči največkrat odločijo za lov na orade. Za vabo bomo pri lovu na orade uporabili košček lignja, kakšno školjko (največ uspeha boste imeli pri uporabi bodičastega voleka), ali pa bibi-ja, ki ga lahko kupite v ribiških trgovinah.

Če se boste odločili za tehniko spinnanja oziroma lova na umetno vabo se morate odločiti ali boste lovili z površinsko vabo ali z vabo, ki se nekoliko potopi. S to tehniko boste imeli največ sreče pri lovu na brancina. Pri lovu na brancina morate biti pozorni, da ga lovite pred ali ob sončnem vzhodu in po sončnem zahodu, saj bo v svetlobi videl, da je vaba le prevara.

Ostane nam še lov s čolnom, ki se dokazuje kot najuspešnejši. Lahko se odpeljemo na željeno lokacijo in jiggamo (spustimo vabo na dno), lahko pa vabo vlečemo za sabo in se počasi premikamo. Pri jigganju nam lahko zelo pomaga, če poznamo kje v morju so previsne stene, potopljene ladje in druge vodne ovire, saj se ribe tam rade zadržujejo ker si lahko poiščejo zavetišče. Na sliki lahko vidite primer ”šlepanja”, ko lovimo veliko ribo kot je zubatec ali gof.

Raziskovanje terena in spremljanje vremenske napovedi:

Slovenska obala je zelo raznolika, zato je pomembno, da znamo oceniti, kje je primeren teren za iskanje določene ribe. Najboljši teren je mešanica morske trave, mivke in skal. Na skalnatem in travnatem terenu ravno tako lahko preizkusimo svojo srečo med tem ko so naše možnosti na popolnoma mivkastem terenu minimalne. Če bomo lovili v sorazmerno plitkih vodah lahko skočimo v vodo in morski teren raziščemo z masko. Za ribolov v globokih vodah, pa se bomo orientirali po kartah in sonarju, če si ga lahko privoščimo.

Če se dotaknem še spremljanja vremena na morju moram poudariti, da je to zelo pomembno. Ne le, da je v slabem vremenu prehranjevanje rib drugačno, na kocko postavljamo celo svoje življenje. Zaradi visokih valov nas bo premetavalo in nam postalo slabo, lahko pa celo prevrnejo naš čoln

Ribiško dovoljenje:

Na koncu vas moram še opozoriti, da boste za ribolov iz čolna na slovenski obali potrebovali dovolilnico, če pa se boste odločili za ribolov iz kopnega pa le te ne boste potrebovali. Želim vam veliko sreče pri ribolovu in se vidimo v mojem naslednjem prispevku!

Anže Žnidarič

viri: https://www.slo-fishing.si/morski-ribolov-na-morju/408-na-slovenski-obali