Danes bom pisal o Big game fishing-u oziroma ribolovu na tune. Na kratko bom predstavil tehniko ribolova, vam dal kakšen nasvet in vam zaupal svojo noro zgodbo v boju s tuno. Sam lovim le na Jadranu, zato vam bom na kratko na začetku še predstavil Jadran.

Jadransko morje, čudovit evropski biser, je od številnih evropskih mest oddaljeno le nekaj ur vožnje z avtomobilom, z preostalo Evropo in svetom pa je povezano z letalom. Poleg svoje lepote in čistosti je Jadransko morje znano tudi po modroplavuti tuni. Poleg tun lahko na Big game fishingu ujamemo tudi gofa, mečarico ali lampugo katerih je Jadransko morje polno. Prav zato se mnogo ribičev odloča za ribolov te vrste na Jadranu. Za ribolov na Jadranu se mnogi odločajo tudi zaradi razloga, saj se Hrvaška nahaja praktično v samem središču Evrope in je kot takšna izjemno lahko dostopna vsem, ki imajo željo po takšni vrsti ribolova.

LOV NA TUNO IN OPREMA KI JO BOSTE POTREBOVALI

Če želite okusiti pravo dozo adrenalina, občutiti duh morja in se boriti z zares velikimi ribami na odprtem morju, je Big game fishing vsekakor prava izbira. Če želite na svojem ribiškem izletu imeti kaj sreče boste potrebovali več palic za lov na velike ribe, sardele, čoln, ki je dolg približno 12m ali več in seveda vso standardno ribiško opremo kot so trnki laksi itd. Laksi in trnek morajo seveda biti veliki in debeli, saj jih bo tuna drugače raztrgala. Za vabo vam priporočam, da poskušate prej ujeti živo vabo kot so igle, šuri, skuše, saj boste tako maksimizirali možnost, da vam tuna dejansko prime.

vir: https://croatia.hr/sl-SI/dozivetja/aktivni-dopust/sportni-ribolov/big-game-fishing

NAJBOLŠI ČAS ZA BIG GAME FISHING

Tune praviloma lahko lovimo, čez celo leto, če nam le vreme to dopušča. Čas, ko najbolje prijemljejo bi rekel, da je od konca avgusta do novembra. Takrat si delajo zaloge za zimo zato takrat najbolje prijemljejo. Takrat bomo ujeli tudi največje trofeje, največje lahko tehtajo preko 400kg.

Najpogostejša tehnika je DRIFTING, torej lov s plavajočega čolna. Drifting tehnika lovi tune, mečarice in druge velike ribe, težke od 50 do 300 kg. Poleg tehnike DRIFTING uporabljamo tudi tehniko JIGGING za lov na, palamide, goffe in druge dobro znane ribe v Jadranskem morju.

Sam večinoma uporabljam tehniko DRIFTING, saj se mi zdi najbolj učinkovita. Pri tej tehniki, bomo na vsakih približno 10s vrgli v vodo kos sardele. Počasi se bomo premikali s tokom in tako ustvarjali za seboj sled. Ko bo tuna prišla na našo sled, jo bomo pripeljali pod naš čoln, kjer bo čakala naša živa vaba.

Za zaključek vam zaupam še mojo prigodo z lova na tuno. Zgodaj zjutraj se z bratoma odpravim na ribolov. Vstavimo se še v ribarnici, da kupimo par kil sardel in se podamo na pot. Končno pridemo na našo lokacijo in začnemo drifftati. Mine 6 ur brez, da bi opazili kakršno koli dogajanje okoli čolna. Odločimo se, da je dovolj in začnemo navijati naše naveze. Kar na enkrat pa BUM. Vrvica se začne odvijati tako hitro, da motorček komaj zdrži. Ribo po več kot eni uri borbe spravimo do čolna, na kar se ji zmeša in ponovno odvije skoraj celoten kolut. Po novi uri borbe jo končno spet privlečemo do čolna. Prišel je čas za metanje harpune, saj tune žive na palubo ne moramo spraviti. V odločilnem trenutku, brat zgreši. Med tem si je nabrala novih moči in zopet potegnila. Žal je v drugo oprema popustila. Popolnoma je skrivila trnek in celo zlomila stranico našega čolna, kjer je bila ribiška palica zavezana. Izgubili smo jo. Dan smo za tem vsi poklapani in izmučeni zaključili v gostilni.

Upam, da ste v branju uživali in se tudi kaj naučili!

Anže Žnidarič

viri:

https://www.slo-fishing.si/morski-ribolov-na-morju/178-ribolov-na-jadranu-big-game-fishing

http://www.croatia-fishing-charter.com/si/o-nas/