Muharjenje je v Sloveniji zelo popularno zarad naših naravnih lepot, kot so prekrasne reke, soteske, in zanimive ribe. Prepričan sem, da je vsakdo že videl ribiča, ki je s palico vihtel laks, kot kakšno laso. Temu načinu ribolova pravimo muharjenje. Muharjenje je dinamična vrsta ribolova, kar pomeni, da bomo muho premikali in vsake toliko časa ponovno vrgli z namenom, da muhi damo znake življenja, kot bi bila prava.

V današnjem prispevku se bom posvetil opremi, ki jo boste potrebovali vam podal nekaj nasvetov in vas naučil, kako pravilno izvesti muharski met, ker to ni tako enostavno kot se sliši.

Oprema za muharjenje :

Za muharjenje bomo potrebovali muharsko palico, različne muhe, mrežo in ribiške škornje/hlače. Škornje bomo potrebovali, ker bomo stali v reki, ki je skoraj vedno mrzla. Pomagali nam bodo tudi, če bi nas odnesla struga, saj nas bodo potiskali na vodno gladino. Pomembno je tudi, da imamo veliko različnih muh, saj se ribe lahko odločijo, da jim muhe, ki plavajo na vodi ne pašejo in moramo uporabiti muho, ki se potopi. Osnovno opremo lahko dobimo za dobrih 100€, če pa hočemo nekaj več pa nas bo dobra oprema stala od 500-1000€.

vir: https://sl.fresh-beautiful-style.com/publication/83994/

Nekaj nasvetov za boljši ribolov :

Ko nam riba prime, je pomembno, da imamo v borbi z njo, pri uporabi muharske opreme občutek popuščanja. Laks na predvrvici je zelo tanek in se lahko strga, če ribi ne bomo popuščali.

Kolesce/motorček je namenjeno shranjevanju vrvice. Ko nam riba zagrize, bi pri navadnem ribolovu začeli navijati vrvico , pri muharjenju pa tega ne smemo storiti, ker vrvice ne bi mogli držati napete in bi ribo izgubili. Vrvico bomo počasi vlekli z roko proti sebi in jo navili sproti po potrebi ali ko smo ribo ujeli.

Predvrvica, ki jo bomo zavezali na sam konec naveze mora biti malo krajša ali tako dolga kot ribiška palica. Pomembno je tudi, da izberemo pravo debelino laksa za predvrvico, ki pa je odvisna od tega katero ribo lovimo. Večjo ribo lovimo, debelejši laks bomo potrebovali.

Muharski met:

Osnova muharjenja je vsekakor met. Poznamo nešteto vrst metov, danes pa se bomo posvetili klasičnemu in kolutnemu metu. Glavna razlika med njima je, da pri kolutnem metu vrvice ne vodimo za svoj hrbet, kar je uporabno na zaraščenih bregovih kjer bi drugače ujeli drevo namesto ribe.

Klasični met:

Pomembno je, da se pri vsakem zamahu naprej in nazaj vrvica čim bolj izravna, saj ko jo bomo sunili v drugo smer bo letela mnogo dlje. Pazite tudi, da je kot palice med 10:30 in 13:30 če gledamo uro. Pomembno je tudi, da je vaše zapestje ob zamahu trdno in ne mlahavo.

Kolutni met:

Pri kolutnem metu je pomemben začetni položaj vrvice preden jo sunemo, kot lahko vidite na sliki. Kot pri klasičnem metu je tudi pri tem pomembno, da je vaše zapestje trdno pred metom. Sam kolutni met uporabljam le, če res moram zaradi zaraščenih bregov, saj je klasični met enostavnejši in se ti težje ponesreči.

Upam, da ste v branju uživali in se kaj novega naučili! Se vidimo v mojem naslednjem prispevku.

Anže Žnidarič

Viri:

https://www.slo-fishing.si/muharjenje/237-v-sloveniji-osnove

https://sl.fresh-beautiful-style.com/publication/83994/